El paper fonamental de la ideologia per entendre la praxi social en el marc del debat cultural

La dictadura del videoclip

EiTB Radio Euskadi entrevista Jon E. illescas. Escolta l’entrevista radiofònica:

La segona taula de la jornada «El paper fonamental de la ideologia per entendre la praxi social en el marc del debat cultural», tindrà lloc a les 12,30 del matí.

Finalment no podrem comptar amb la presència de Jon E. Illescas durant la jornada per motius d’agenda de l’autor de «La dictadura del videoclip». Salvador Martí i Puig i Daniel Rodríguez Suárez reflexionaran, a partir del llibre d’Illescas, sobre el paper de la ideologia en la configuració del discurs i l’acció cultural predominant. Cal tenir molt present un aspecte de la imaginació social que es troba aparentment controlat des de les estructures de poder, polítiques i culturals. La ideologia com a totalitat impregna tant les polítiques públiques com la mateixa vida quotidiana mediatitzada per la societat de consum.

JON E. ILLESCAS

Autor de La Dictadura del Videoclip. Escriptor, professor, investigador i pintor. Doctor en Sociologia i Llicenciat en Belles Arts. Pseudònim: Jon Juanma.

Jon E. Illescas, al seu blog http://jonjuanma.blogspot.com.es, es presenta de la següent manera:

«Hola a todos, soy Jon E. Illescas, también conocido bajo el seudónimo de Jon Juanma. Soy Doctor en Sociología y Comunicación por la Universidad de Alicante y Licenciado en Bellas Artes por la Universidad Miguel Hernández.
Nací en Orihuela (Alicante/España), el 30 de marzo de 1982 y me considero ciudadano del mundo con raíces mediterráneas. Mis intereses son variados y son motivo de las reflexiones que encontraréis en este espacio: arte, economía política, historia, sociología, comunicación, etc. Mis áreas de especialización son, en artes plásticas, el dibujo y la pintura y en investigación, el marxismo y el análisis político de la cultura popular (especialmente de los videoclips).»

Llibre

Illescas, Jon E. (2015). La Dictadura del Videoclip. Vilassar de Dalt (Barcelona): Intervención Cultural.
[Fragment recuperat de http://www.elviejotopo.com/libro/la-dictadura-del-videoclip/. Traducció al català: “Espais al marge”]
«(…) La dictadura del videoclip és una obra multidisciplinar que vol analitzar, des d’un punt de vista no tractat encara, la propietat i el funcionament de les grans empreses que creen la música de masses, però que, a més, es proposa desvelar com l’elit de la classe dominant reprodueix en els joves valors i ideologies funcionals per renovar el seu poder. Un llibre explosiu que d’una manera summament entretingut, amb molt de sentit de l’humor i d’una claredat explosiva, profunditat teòrica i rigor científic. Una obra original que no s’assembla en res al que s’ha llegit fins avui sobre el tema i que resultarà imprescindible, no només pels qui busquin entendre críticament la producció del pop actual, sinó també per aquells activistes o educadors interessats en construir un món millor.»

Què en diu la premsa:

«Es pura dinamita, imprescindible.» – Nega, rapero miembro de Los Chikos del Maíz (21/08/2016)

· «Illescas realiza una de las principales aportaciones en las últimas décadas a la actualización de la analítica marxista de la realidad. (…) Un libro que se lee con la misma intensidad que una buena novela.» – Rafael Díaz-Salazar para VientoSur (05/07/2016)
· «Fent referència a Antonio Gramsci, l’autor recorda que la creació d’ideari no solament ve a través de l’estrident coerció, sinó també d’una eina molt més sibil·lina com el consens. I la fabricació del consens s’aconsegueix a través de múltiples eines.» – Espai Contrabandos (08/04/2016)
· «Una obra explosiva en la que el rigor y la profundidad parecen no estar reñidos con la lectura entretenida y el sentido del humor.» – DiarioFolk (03/03/2016)
· «El lector conocerá el mundo del videoclip, las herramientas para entender la dominación cultural, el análisis de los videoclips dominantes, la reproducción ideológica y el consenso pasivo a través de la industria cultural.» – Le Monde Diplomatique en español. Por Manuel S. Jardí.
· «Pocas veces el videoclip “mainstream” ha sido tan extraordinariamente analizado a fondo como en este libro.» – RTVE (28/03/2016)
· «Illescas lleva siete años colocando a los videoclips en una especie de sala de despiece. Y lo hace, dice, porque constituyen la mercancía cultural más vista por los jóvenes, por delante -abran paso- de los videojuegos, las películas, los libros y las series de televisión.» – El Periódico (21/02/2016)
· «Illescas ha escrito un libro de una densidad e interés indiscutibles, que te atrapa desde los primeros capítulos.» – Periodistas en español (02/02/2016)
· «Para todos los centros de secundaria, y también tal vez para las universidades, hay un libro que merece ser comentado, analizado y discutido. Con un capítulo por trimestre bastaría: La dictadura del videoclip, de Jon E. Illescas, un joven investigador. Lo publica El Viejo Topo. Podrán ver el tipo de videoclips que suelen ver nuestros jóvenes.” – Rosa Guevara Landa para Rebelión (15/01/2016)
· «Sexo, drogas y pop: la dictadura del videoclip en la era YouTube.» – Carlos Garsán para CulturPlaza (01/2016)
· «Encara pensem que els videoclips són només publicitat per a la promoció dels artistes i dels seus temes musicals? O són, més aviat, una de les eines més persuasives de les que disposa la indústria discogràfica?» – FEM Girona
· «¿Sería moralista preocuparse por el hecho de que cantantes promocionados por millones de dólares canten en sus vídeos que todas las mujeres son unas ‘putas’, ‘zorras’?» – Periódico Diagonal (31/01/2016)
· «Así nos lava la mente la dictadura del videoclip.» – El Confidencial(29/01/2016)
· «Éstos son los peligros de los videoclips. Las estrellas moldean las prioridades y objetivos de sus jóvenes pero también sus fobias y lo que que queda fuera de sus intereses.» – Juanjo Payá para La Opinión (26/12/2016)
· «La música –y su conversión en imagen a través de la industria del videoclip– ha sido utilizada por la clase dirigente global para lograr un consenso en el que las clases dominadas se identifiquen con los valores y la ideología de sus amos». – David Becerra Blog (03/01/2016)

SALVADOR MARTÍ I PUIG

[recuperat de http://cienciapoliticaudg.net/salvador-marti/ ]

Salvador Martí i Puig és professor titular de la Universitat de Girona i membre del Centre de Relacions Internacionals de Barcelona CIDOB. És Doctor en Ciència Política i de l’Administració, Màster en Estudis Llatinoamericans i Llicenciat en Ciència Política i Sociologia.
Ha estat professor visitant, docent i investigador en diversos centres universitaris d’Europa, Estats Units i Amèrica Llatina. La seva àrea d’especialització és la política comparada, i ha investigat sobre processos de democratització a Amèrica Llatina, acció col·lectiva, moviments socials, i partits i sistemes de partits, sobre els quals ha escrit nombrosos articles en revistes acadèmiques i diversos llibres.
Col·labora com a consultor en temes de governabilitat i desenvolupament, i com a expert en mitjans de comunicació. És membre de diversos consells editorials de revistes de Ciències Socials i d’associacions de Ciència Política i de Estudis Llatinoamericans.

Selecció de llibres

[recuperat de http://girona.academia.edu/SALVADORMARTIPUIG. Traducció al català: “Espais al marge”]

Chiapas a deshora: Rebeldía & Pintura Mural. «Llibre de viatge per les Comunidades en Resistencia de Chiapas. És un itinerari literari, filosòfic i estètic per un itinerari precari, heroic i resistent.»

Ciencia política. Un Manual. 9ª ed. (JM. Vallès & S. Martí i Puig)

Incorporación social en Centroamérica: trayectorias, obstáculos y oportunidades. (Colaboración con Diego Sánchez y Juliana Martínez)
«En aquest document s’analitzen els canvis i continuïtats ocorreguts en materia d’incorporació social a El Salvador, Guatemala i Nicaragua des dels anys noranta. Per aquest propòsit, s’estudien les pensions per vellesa, els serveis de salut i les transferències monetàries condicionades (TMCs), especialmente, en les seves relacions amb els serveis de salut. Interessa particularment determinar els avenços cap a una incorporació universal —la més efectiva per la redistribució de l’ingrés—, la qual té lloc quan els programes socials combinen cobertures àmplies amb beneficis robustos i alts graus d’equitat. A l’estudi es demostra que hi ha hagut millores significatives en termes d’incorporació social, però que aquestes han estat, en general, de caràcter segmentat abans que universal. Persisteixen problemas significatius en materia de cobertura, suficiencia i equitat en salut i pensions, mentre que les TMCs han tingut capacitats molt desiguals per influir positivament en els altres sectors de política social. Amb aquesta trajectòria coma tret comú, El Salvador ha fet passos especialmente significatius per a promoure l’universalisme en el sector salut, però no en pensions.»

Empoderamiento y educación superior en contextos Multiculturales.(editado y compilado con Gunther Dietz)
«El llibre compila experiències d’educació superior intercultural en diverses Universitats Interculturals i fa una especial atenció a la capacitat d’empoderar generacions de joves estudiants originaris de comunitats indígenes.»

    
Entrades recents