«Espais al marge?»

III Encuentro Cultura y Ciudadanía. «Acceso, Acción» Mediación/Intercambio de saberes Grand Tour, Centro de Creación Contemporánea Nau Côclea.
Intervencions a la caseta elèctrica. Grumolls de cultura contemporània
Mar Serinyà Mar Serinyà
Jofre Oliveras Jofre Oliveras
Aymerich_Estaban Pep Aymerich & Jordi Esteban
Indi INDI Jornades d’Art participatiu per a joves
Nico Nico Feragnoli
Cardella Barbara Cardella
Espai_tonic Espai Tònic

Sala_exposicions Sala Espai Tònic
Epigènesi. Guillermo Basagoiti Brown

Per finalitzar la II Jornada Espais al Marge, a les 17,30 h, la última taula «Espais al Marge?» amb Clara Garí (Nau Côclea), Esteve Subirah (Col·lectiu Buit), Oriol Terrats i Guillermo Basagoiti (Espai Tònic) moderats per Olga Taravilla.

La interrogació proposada a la taula rodona «Espais al marge?» vol posar l’accent en una sèrie de qüestions: Quins són els marges on se situen aquests espais culturals? Al marge de les institucions públiques? Del seu finançament? Quins són els límits de fugida i quines implicacions té l’autogestió?Tenen una vocació pública o privada? Per conèixer alguns perquès i parlar sobre algunes d’aquestes qüestions hem convidat a persones que dediquen hores a la gestió d’aquests espais oberts a les pràctiques artístiques contemporànies, cadascun d’ells amb formes de finançament diverses, es posarà en relació la teoria sobre les polítiques culturals i les realitats que viuen els espais.

CLARA GARÍ (NAU CôCLEA)

«Vaig estudiar Història de l’Art i Dinamització de Museus a Barcelona i Brussel·les fa anys. L’any 93 vaig fundar amb José Manuel Berenguer el meu propi projecte d’art i gestió cultural, Côclea. Al Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera, a la província de Girona, produïm i mostrem exposicions i projectes escènics i fem formació per a artistes. També tenim una petita residència d’artistes i fem intercanvis internacionals. Entre 2007 i 2010 vaig ser comissària del projecte “HoritzoTV Blocs&Clubs” unes trobades sobre televisió horitzontal, xarxes socials, cultura compartida i intel·ligència col·lectiva que van tenir lloc en La Capella, Barcelona. Entenc la gestió cultural com una pràctica artística en tot el que respecta a la creativitat, la innovació i la correcció metodològica. Una estada d’un any a Índia, en 2004, va canviar molt la meva mirada sobre el món i la meva vida. Ara sóc coordinadora del projecte Pillalu, una casa escola per a nens en Andhra Pradesh, Índia. En la meva vida són importants els viatges a peu, la meditació, el ioga, el menjar i la cuina, la filosofia, el vi, les relacions personals i afectives, les plantes i els animals.»

[Recuperat de: http://gestiocultural.blogs.uoc.edu/2012/12/20/perfil-clara-gari/ Traducció: «Espais al Marge» ]

Nau Côclea

[Recuperat de: http://naucoclea.net ]
«Nau Côclea és un Centre de Creació Contemporània fundat per artistes el 1996. Estem a Camallera, Alt Empordà, Girona. Produïm i presentem exposicions, projectes d’art sonor i de performance. Fem formació per a creadors i divulgació artística. També tenim un programa internacional de residències i diverses beques de creació i recerca. El nostre programa principal és actualment el Grand Tour, un viatge anual a peu amb un centenar d’artistes de totes les disciplines, obert a tots els públics.
Nau Côclea és membre de la Xarxa de Centres de Creació i Producció de Catalunya Xarxaprod i de Resartis. Oberts a idees, desigs somnis i projectes. Si en tens, contacta amb nosaltres.»

ESTEVE SUBIRAH (COL·LECTIU BUIT)

Esteve Subirah neix a Ullà l’any 1975. De formació essencialment autodidacta. Va estudiar dibuix tècnic durant quatre anys a Escola Industrial Sant Narcís de Girona i realitza un breu pas per l’Escola Municipal d’Art de Girona l’any 1996. Posteriorment participarà en tallers a càrrec de diversos artistes com Krzystof Wodiczko, Tadashi Kawamata, Ibon Aranberri o Tania Bruguera. Alhora cursa estudis d’Humanitats per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). L’any 2016 participa en la formació del col·lectiu baixempordanès Buit d’acció i creació contemporània.

En les seves propostes expositives hi ha una preocupació constant de l’artista al voltant de les imatges, dels seus usos, de la representació de l’espai i la seva vivència. En els seus primers treballs utilitza la fotografia com a mitjà per captar espais i indrets buscant els vestigis d’històries que li permeten oferir un relat alternatiu més que representar la realitat concreta. S’entreveu aquesta mateixa preocupació, en el projecte «Perdre les formes» que realitza des de l’any 2008. El desenvolupament del projecte es basa a preguntar-se sobre la impossibilitat d’una representació objectiva del natural (paisatge). Per intentar copsar-ho, s’apropia d’imatges i elements del mateix entorn, natural o industrial, amb els que configura l’espai expositiu, en l’elecció del lloc que ocupen a l’espai, sense una intervenció directa en ells, Subirah desplaça la seva condició d’autor i deixa «parlar» als objectes.

Col·lectiu Buit. Grumolls de cultura contemporània

Al novembre de 2016, l’artista Mar Serinyà va marcar el començament del programa d’intervencions artístiques en una de les tres casetes elèctriques de la Pletera. El projecte s’ha anat desenvolupant durant aquest any 2017 amb les intervencions de Jofre Oliveras, Pep Aymerich & Jordi Esteban, INDI Jornades d’Art participatiu per a joves, Nico Feragnoli i Bàrbara Cardella.

[recuperat de: https://buit.cat i http://lifepletera.com/noticies/lart-contemporani-inunda-la-pletera/]

Col·lectiu baixempordanès d’acció i creació contemporània
Membres del col·lectiu:
Martí Batlle, Conxa Moreno, Clara Pallí, Rosa Pou, Eugeni Prieto, Mar Serinyà, Esteve Subirah i Joan Vinyes

MANIFEST

BUIT aplega a un col·lectiu heterogeni d’artistes i persones relacionades amb l’art i la creació contemporània, que, després d’un període de reflexió conjunta, hem pres la decisió d’organitzar-nos com a grup per tal d’intervenir col·lectivament en la vida artística i cultural de la localitat de Torroella de Montgrí amb els objectius de:

1. Despertar la curiositat i l’interès de la gent del poble d’una manera positiva i constructiva que ens permeti, a tots plegats, establir formes de pensar i de viure diferents mentre es genera reflexió, diàleg i mirada crítica.

2. Actuar, si cal conjuntament amb altres programes culturals en marxa, articulant propostes artístiques que ens ajudin a pensar sobre l’art actual i la seva incidència en la societat.

3. Donar resposta artística immediata a fets o situacions a on es valori que la nostra contribució pot ajudar al desbloqueig, la posada en evidència o la denúncia, buscant impacte i implicació de l’entorn social a on es desenvolupin les accions.

4. Concebre, produir i presentar projectes a curt, mig i llarg termini a desenvolupar en l’espai públic.

5. Reivindicar espais alternatius per a la cultura a on poder mostrar les propostes del propi grup i/o d’altres artistes o col·lectius. Especialment espais buits del municipi i del seu entorn que podrien recuperar-se per celebrar-hi actes puntuals o ser usats de manera transitòria.

6. Autofinançament. El grup opta per l’autofinançament com una formula per mantenir la seva independència. Quan l’organització d’un esdeveniment requereixi d’aportacions externes, es demanarà la col·laboració necessària a particulars, associacions, empreses o administracions.

7. Futur. El futur és ara! Entenem que per avançar cal fer passes endavant però també, no oblidar les que van fer d’altres en moments difícils. Memòria, art, acció!

Martí Batlle, Conxa Moreno, Clara Pallí, Rosa Pou, Eugeni Prieto, Mar Serinyà, Esteve Subirah, Joan Vinyes

Torroella de Montgrí, juliol 2016

ORIOL TERRATS i GUILLERMO BASAGOITI (Espai Tònic)

L’Espai Tònic, situat a Vulpellac i ubicat dins d’una antiga fàbrica de ceràmica va obrir les seves portes l’any 2014. «Can Carreres», ha estat adaptada i restaurada per a mantenir el seu aire original, ressaltant d’aquesta manera la història que la conforma. Promogut per Guillermo Basagoiti, artista-escultor i per Olga Solà i Oriol Terrats de Tònic Disseny i publicitat, ambdós projectes estan ubicats a la mateixa fàbrica. Amb una programació estable anual, dinamitzen dues sales, la sala Blanca i l’Espai Tònic, destinades a la programació de tot tipus d’activitats culturals i amb l’objectiu de facilitar la difusió i projecció de l’art i els artistes.

Article sobre d’Eudald Camps, sobre Espai Tònic.

Guillermo Basagoiti

Guillermo, de formació autodidacta, és un escultor que treballa emmirallant-se amb la natura. Als seus processos creatius es deixa portar per la passió, tallant, traient i encaixant. Amb els seus projectes l’artista ens explica la seva particular visió del món. La seva obra ens mostra un reflex de l’Astúries que el va veure créixer, la seva contundència i el seu cromatisme són la font d’inspiració de la seva obra.

Projectes

[Recuperat de http://guillermobasagoiti.com/ traducció: «Espais al Marge»]

Epigénesis [Recuperat de: http://guillermobasagoiti.com/proyecto-epigenesis/]

(…) Entenc Epigénesis com una sèrie d’autoretrats psíquics. He utilitzat materials pel meu molt familiars com la fusta, certes formes geomètriques, el color blau cobalt… i l’esforç titànic que m’impulsa a crear aquestes obres, tot això em remet amb força al meu origen. Reconec en cada peça significants que condicionen la meva particular realitat. Les obres surten comiats a l’exterior des de l’impuls creatiu, elles componen el llenguatge amb el qual m’expresso.(…). Extracte del catàleg Epigénesis.

En Expansión [Recuperat de: http://guillermobasagoiti.com/proyecto-en-expansion/]

En Expansión és un treball de recerca de com percebem la nostra realitat a través de les emocions. Es treballa amb aire i materials que s’expandeixen i contreuen. En aquest cas s’ha utilitzat el cautxú de les càmeres de tractor per investigar i fer proves de les diferents capacitats i estats de la matèria que ens conforma.

Actualment treballa en el projecte 4L 2 6 8 0 4 1 [Recuperat de http://guillermobasagoiti.com/proyecto-4l-2-6-8-0-4-1/]

El projecte 4L 2 6 8 0 4 1 és una proposta artística on mostrar les múltiples facetes per les quals un cotxe d’artista pansa al llarg de la seva trajectòria.

Oriol Terrats

[Recuperat de: https://www.linkedin.com/in/oriolterrats/ Traducció: «Espais al Marge»]

Vinculat a la comunicació audiovisual des de l’inici de la meva carrera professional. Els meus primers passos van ser en el camp de la vídeoprojecció artística per a esdeveniments. En finalitzar els estudis de disseny gràfic i després de treballar durant un any en un estudi de comunicació audiovisual a Bèlgica i un altre a Barcelona, em vaig incorporar a una gran agència de publicitat. Vaig passar un temps com freelance al càrrec de l’adreça de la comunicació audiovisual de diverses publicacions així com de nombrosos projectes puntuals dins d’un espai de treball compartit amb altres dissenyadors i comunicadors..

Posteriorment vaig dirigir la productora audiovisual Perla28 a Barcelona, de la qual vaig ser soci fundador, ocupant-me principalment del màrqueting i dels departaments de comunicació i relació amb el client. Actualment estic a càrrec de l’empresa Tònic Art i Comunicació, situada a La Bisbal d’Empordà com a director creatiu.

    
Entrades recents