II Jornada «Polítiques culturals, creativitat i cultura lliure»

Programa

10h Obertura de sala

10,15h Presentació de la jornada a càrrec de Josep Lluís Fecé.

10,30-12h «La cultura de fer cultura. Polítiques culturals vs. cultura?»
En aquesta ponència es realitzarà una lectura crítica de l’estat actual de la cultura i les polítiques culturals. Partint del que anomenen el procés de “des-responsabilització” i de la cultura política de la postveritat o la pseudocràcia. Amb Jorge Luis Marzo i Víctor Sampedro (URJC). Modera: Josep Lluís Fecé (UdG)

12,30-14 h «El paper fonamental de la ideologia per entendre la praxi social en el marc del debat cultural»
En la investigació sobre la vida urbana i la praxi cultural, cal tenir molt present un aspecte de la imaginació social que es troba aparentment controlat des de les estructures de poder, polítiques i culturals. La ideologia com a totalitat impregna tant les polítiques públiques com la mateixa vida quotidiana mediatitzada per la societat de consum. Amb Jon E. Illescas (autor de La dictadura del videoclip) i Salvador Martí i Puig (UdG). Modera: Daniel Rodríguez Suárez (UdG)

15,30-17 h «La cultura lliure és una alternativa? Límits i potencialitats»
El fenomen de la globalització, derivat del sistema socioeconòmic capitalista actual, és percebut com una oportunitat de negoci per a uns i com una oportunitat cultural per a la resolució del conflicte social per a d’altres. Aquest pensament generalitzat va lligat a uns altres dos: que el fenòmen global ha transformat la vida de les persones i la interacció urbana, subvertint la totalitat, i que aquesta nova circumstància obliga a fer un replantejament general de tots els processos socials. En aquest context, la cultura lliure i creativitat ocupen un lloc destacat als debats sobre la qüestió cultural. Aquesta jornada vol oferir un espai de reflexió sobre aquestes qüestions controvertides. Amb David García Aristegui (autor de ¿Por qué Marx no habló de copyright?) i MawaTres (UPV-EHU). Modera: Flora Bacquelaine (UdG)

17,30-19 h «Espais al marge?»
La interrogació proposada a la taula rodona «Espais al marge?» vol posar l’accent en una sèrie de qüestions: Quins són els marges on se situen aquests espais culturals? Al marge de les institucions públiques? Del seu finançament? Quins són els límits de fugida i quines implicacions té l’autogestió Tenen una vocació pública o privada? Per conèixer alguns perquès i parlar sobre algunes d’aquestes qüestions hem convidat a persones que dediquen hores a la gestió d’aquests espais oberts a les pràctiques artístiques contemporànies, cadascun d’ells amb formes de finançament diverses, es posarà en relació la teoria sobre les polítiques culturals i les realitats que viuen els espais. Amb Clara Garí (Nau Coclêa), Esteve Subirah (Col·lectiu Buit) i Oriol Terrats i Guillermo Basagoiti (Espai Tònic). Modera: Olga Taravilla (Les Golfes)

    
Entrades recents